locationmenutelephone
Zwangere vrouw

Er gebeurt van
alles in je lichaam
als je zwanger bent

Echografie:

Echoscopisch onderzoek maakt gebruik¬†van geluidsgolven¬†in een¬†frequentie die buiten ons (en de baby’s) gehoor liggen. Tot op heden, en¬†ondanks jarenlange wetenschappelijk onderzoek, zijn er geen schadelijke effecten bekend van het gebruik van echografie apparatuur.

We¬†onderscheiden echo’s in medische echo’s en echo’s op eigen verzoek. De¬†eerste worden door de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog aangevraagd. De tweede categorie kun je zelf¬† kiezen en staan ook wel bekend als de zogenaamde pretecho’s.

Het is belangrijk te weten en je te realiseren dat bovenstaand onderscheid ook terug komt in het onderzoek zelf. Bij de medische echo’s, zoals de 20-weken echo, staan de medische bevindingen voorop. Bij de pretecho’s gaat de aandacht meer uit naar jezelf en naar leuke beelden van het kind. Uiteraard proberen we dan ook alert te blijven op bijzonderheden, maar we zijn er niet bewust naar op zoek!

Bij de medische echo’s mag je 2 volwassen begeleiders meenemen en kunnen we helaas geen kinderen toelaten.

Bij de echo’s op eigen verzoek ben je baas over eigen “buik en beeld”. Voel je je fijn te midden tussen familie of wil je juist je (andere) kind(eren) betrekken bij de zwangerschap, dan is dat juist allemaal wel mogelijk. De echoscopiste maakt dan prioriteit van de beleving van de zwangerschap. Ook met z’n tweetjes wat intiemer een echo rustig bekijken is uiteraard ook een optie.